Claus Søndergård Svenningsen beretning om oplevelserne ved JLK 2019

Mandag ankom jeg til Aalestrup naturefterskole og blev indkvarteret på et værelse sammen med 2 andre. Mine instruktører på fiske 1 hed Simon, Sebastian og Martin. Til at starte blev der holdt en lille introduktion, hvorefter vi skulle gennemgå vores grej til dagen efter, hvor vi skulle til Lerkenfeld å.

Så var der aftensmad, og derefter skulle vi have lektion i knudebinding. Jeg er desværre lidt fummelfingret, så knuder har jeg aldrig været god til, men jeg lærte da et par knuder så det var meget godt. Derefter var der en lektion i å fiskeri det var meget spændende fordi jeg aldrig havde prøvet det der å fiskeri før, da jeg normalt kun fisker i sø, der lærte jeg rigtig meget.

Resten af aftenen var der mulighed for at støbe blink eller binde fluer. Man kunne også slappe af men jeg var inde og støbe blink. Det var mega sjovt når man lige kom i gang, for der var altid hjælp hvis der var problemer. Og så var det i seng ca klokken 00.30 :))


Tirsdag: Morgenmad kl. 7.30. Derefter var der forberedelse til fisketuren ( Finde ens grej og gøre klar osv).  Og så skulle vi snakke lidt om genudsætning af fisk i åen, det havde jeg nogenlunde styr på. 

Og så skulle vi ellers bare ud at fiske. Vi blev delt ind i to hold, det ene hold blev sat af et godt stykke nede i forhold til os andre, der blev sat af lidt længere oppe. Der var nok ca 5-6 kilometer fra det første hold til andet hold. Og da vi så blev sat af blev vi også delt op i 3 hold. Jeg og en instruktør gik sammen fra en bro og et godt stykke opstrøms til et sted hvor fiskeretten ophører. Men men men: Ca 5 minutter efter vi begyndte at fiske på vores stræk var der fisk til mig. Det var i et sving hvor jeg havde lagt spinneren tæt på egen bred og ca 3 meter fra mig hugger der en havørred på ca 45 cm efter en kort fight på ca 1,5 minutter blev den sikkert håndlandet af instruktøren som jeg gik sammen med Det var så min første havørred og som sagt så havde jeg aldrig fisket havørred før så det var fedt at få en på sin første tur. Så fik vi taget lidt billeder af fisken. Jeg valgte at batte den fordi der skulle bruges en fisk til noget dissektion så det blev den. Normalt batter jeg aldrig fisk så det var bare en undtagelse at den skulle dø. Så gik vi videre og der skete ikke rigtig noget, vi fik kun to bækørreder på omkring 25 cm vil jeg tro. Vi gik helt op til det stræk vi ikke måtte fiske. Så skulle vi tilbage til vores camp og have pølser. Det gik bare ikke helt som det skulle, fordi vores alle sammens Niels Lynggård havde sagt der var en lighter til de der engangsgrill men der var ingen lighter, så der gik nok 45 minutter før vi fik ild,
så det var lidt sjovt. Derefter kunne vi fiske i lidt tid før vi skulle have noget biologi om føde til havørreden og alle de små dyr som nu lever i åen.  Så var der lidt mere fisketid hvor der ikke rigtig skete noget kun lidt små bækørreder, og så skulle vi hjem og have aftensmad.

Efter maden var der lektion i noget medefiskeri om alt fra både skaller til karper osv, det var meget spændende. Derefter skulle vi have haft noget put and take lektion men lige pludselig var der en som mente at vi skulle ud og lyse orm så der blev ingen put and take lektion. Så kom Tore Christian Svendsen og fortalte om big game fiskeri i Danmark efter tun. Det var sjovt at høre om, og man kunne også komme op og holde det tunge grej, som de bruger, når de fisker efter tun. 

Onsdag  Først blev vi delt i to hold. Det hold jeg kom på skulle først ind og binde fluer det havde jeg kun prøvet et par gange men det var et år siden så det var lidt udfordrende. Det skulle vi gøre i 1,5 time og så skulle vi ind og støbe blink. Det havde jeg prøvet mandag så det var fint 

Efter frokost skulle vi ud og øve nogle kast både med fluestang og spinnestang. Der blev vi også delt i to hold hvor det ene hold startede med spinnestangen og det andet hold startede med fluestangen. Der var lavet en ‘’forhindringsbane’’ med en masse ting som man skulle ramme.

Og så skulle vi ind og lære om fiskens anatomi og samtidig dissektion. Der brugte vi den havørred som jeg fangede dagen før. Det var meget spændende for ham som fortalte om det vidste rigtig meget om det, så der lærte jeg rigtig meget. Han skar den op og fortalte om alle tingene i den.

Derefter havde vi noget om digital fiskeri hvor vi hørte om steder hvor man kunne finde en vejrudsigt og hvad man kunne bruge de sociale medier til fx fiskegrupper på facebook, hvor man kan spørge om alt muligt.

Efter aftensmad kom fiskerikontrollen på besøg og skulle fortælle om hvad de lavede og hvad de gjorde når de kom ud til ulovlige situationer fx folk uden fiskekort og ulovligt garn, det var spændende 

Så havde vi om kystfiskeri det var også meget spændende fordi jeg aldrig har fisket kyst før, og vi fik rigtig meget at vide om hvordan man fisker effektivt på kysten og bundforhold, agn og fredninger.

Så var der igen frivilligt aften program hvor der var mulighed for at binde fluer og støbe blink.  Torsdag Efter morgenmaden skulle vi forberede os til kystturen med grej tjek, binding af nogle forfang osv. Så skulle vi til Mariager Fjord. Der skete ikke rigtig noget, forholdene var ret dårlige, og der blev kun fanget tre fisk på hele dagen. Efter middag valgte jeg sammen med to andre at fiske med orm, vi fik 4 gode hug men ingen fisk på land men det var mega hyggeligt selvom vi ikke fangede noget som helst. Lige  pludselig kom der nogle fra Danmarks sportsfiskerforbund og ville tage lidt billeder, og så skulle vi hjem igen. 

Efter aftensmaden havde vi endelig en lektion som handlede om søfiskeri som er min hjemmebane. Det var omkring hvor fiskene står henne, hvor en af instruktører havde tegnet en sø, og så skulle vi op og sætte et kryds hvor man tror en fisk ville stå henne. 

Derefter var det sidste gang der var frivilligt aften program, men jeg og 2 andre valgte at gøre klar til fisketuren dagen efter.

Fredag  Først skulle alle enkeltvis fra fiske 3 holde et oplæg om deres fiskeri fx hvad de fisker efter og hvordan de fisker. Det var meget spændende at høre om, fordi de havde planlagt det rigtig godt og havde rigtig meget at fortælle om.

Og så skulle vi på vores valgfrie fisketur hvor vi havde valget mellem å, kyst eller sø, Jeg valgte sø sammen med 2 andre som jeg var blevet rigtig gode venner med.

Den sø vi skulle til hed Rødding sø. Jeg havde glædet mig rigtig meget fordi min bror som havde gået på fiskelinien sidste år havde været derude og havde fået nogle fine fisk, så forventningerne var høje. 

Da vi så ankom skulle vi først lige fange lidt skaller som vi skulle bruge til agn. Så kunne vi endelig komme igang med det vi var kommet for.  Og kort sagt: Der skete ikke en skid de første timer, men da vi så havde fået frokost så spurgte en af instruktørerne, om vi ikke ville med rundt om søen, det ville vi da gerne. Efter ca en time uden der var sket noget kastede en af mine gode venner et godt kast lige forbi sivene og 2 sekunder efter springer en gedde fri af vandet og tager hans agn, og så står vi klar til at lande fisken. Det var dog kun en fisk på ca 62 cm. Så fik vi taget lidt billeder og fik sat fisken nænsomt ud igen hvor vi havde en lille time tilbage og så var vi alle glade fordi det var den eneste fisk som var blevet fanget under hele turen. Især fordi vi fra fiske 1 havde en konkurrence mod dem fra fiske 2 og 3 hvor taberen skulle lave armbøjninger foran alle de andre om aftenen. Så var
den dag ligesom reddet og så skulle vi hjem igen efter en ikke så god dag som alligevel endte godt.

Efter aftensmaden skulle vi have en lille test hvor vi var blevet truet med at hvis vi ikke svarede rigtigt skulle vi gå om næste år, så man nåede lige at blive nervøs inden man fik at vide det bare var for sjov. Også havde vi en evaluering af hvordan vi syntes det havde været.

Og så var det tid til en fællesafslutning hvor vi fik besøg af Michael Jensen som holdt et foredrag om sit fiskeri gennem hele sit liv både med flue og spin. Han havde en masse spændende ting at fortælle, han har bla skrevet bøger og har sin egen youtube kanal som jeg helt klart synes man skal gå ind og kigge på fordi han laver nogle rigtig fede videoer omkring sit fiskeri men også fluebinding osv.

Lørdag  Hjemrejse og lidt kedelig dag fordi man skulle hjem igen og sige farvel til sine gode nye kammerater.


 Så i alt har det været en rigtig fed uge, faktisk den bedste efterårs ferie i hele mit liv. Jeg har fået en masse nye venskaber, og fået en masse ny viden 

Å turen blev da til min første havørred, og 4 bækørreder.