Onsdag blev Elbækken 1½ km længere

Elbækken starter som ørredvand med to grene. Den østlige fra Vrængmosen har ca. 800 m fint gydevand, og den har vi haft styr på i flere år. Den vestlige gren er ca. 1,5 km lang fra Oustrup Mølle og ned til sammenløbet. Dette stykke så vi for første gang, da vi talte gydninger i vinter, og da kom Lindy og Bjerre tilbage med store blanke øjne. For det første havde de talt ca. 20 gydninger på et kort stykke opstrøms sammenløbet, og for det andet havde de set de største ”bæverdæmninger” nogen sinde, og der var adskillige andre grimme spærringer, og bortset fra det var der potentiale til en rigtig flot gydebæk. Det gjorde vi noget ved onsdag den 19. september. Da mødte 7 mand bevæbnet med kædesave, ørnenæbosv øverst på Vrængmosevej, gik langs den østlige gren ned til sammenløbet og begyndte at arbejde sig op langs den vestlige gren. Den første spærring var ganske rigtigt meget høj – den nåede Poul Erik til armhulerne. Den næste halve snesaf slagsen var knap så høje. Derudover fjernede vi adskillige forhindringer i de lavere rangklasser og trimmede rødder på elletræer, hvor de gjorde bækken så smal, at der hurtigt vil samles nye spærringer. Enkelte steder har bækken selv lavet omløb ved en gammel spærring – her nøjes vi med at rydde den ene del for at holde vandet samlet. Efter 4 timer var vi færdige – tyren på det sidste stykke lod sig heldigvis ikke se. Nu har gydefiskene adgang til nye 1½ km skovbæk i naturtilstand, med masser af prima gydegrus, masser af sving og slyngninger, masser af skjul og masser af insetklarver og ferskvandstanglopper (gammarus). På dette stykke kan der vokse mindst 1500 halvårsfisk op ud over dem, som Elbækken i øvrigt producerer – glæd jer til at fange nogen af dem om 4-5 år. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *