VANDPLEJE I MUDDER TIL R××EN

Højbækken syd for Brønden var den der krævede flest mandetimer at sætte i stand. I år løb der lige 35 ekstra timer på kontoen. Strømrenden plejer at løbe tværs gennem en gammel tørvegrav fra 2. verdenskrig. I år blev renden usynlig ude på midten, totalt sammengroet i tagrør. Umulig at genskabe og vedligeholde ude på den meget bløde bund. Nu sivede vandet spredt overalt, håbløst for ørreder at navigere igennem. Hvad gør man så? Give op? Ikke tale om!!! Langs gravens nordlige brink var tagrørene skygget bort af en masse pil og elletræer. De fleste stod oppe på kanten af graven, nogen lidt ude. Alle havde mange lange grene ud i vandskorpen, hvor de så slår nye rødder. Under grenene: dybt blødt hængedynd aflejret i de sidste 75 år. Bevæbnet med motorsave, håndsave, grensav på langt skaft, møghakke, greb og slæbetov tog vi fat, fire mand høj over to dage. Det var måske den drøjeste indsats i vandplejens historie. Nok også den morsomste, når vi tog bare ét lillebitte forkert skridt og stod i mudder til langt op på lårene og måtte bjærges i land af de andre. Nu har vi en fin strømrende, som er let at vedligeholde fremover. Så mangler vi ”bare lige” at etablere de fire ekstra gydebanker, som vi både har fået godkendelse og penge til, så kommer Højbækken efterhånden op på at producere 1500+ halvårsfisk.

Claus Søndergård Svenningsen beretning om oplevelserne ved JLK 2019

Mandag ankom jeg til Aalestrup naturefterskole og blev indkvarteret på et værelse sammen med 2 andre. Mine instruktører på fiske 1 hed Simon, Sebastian og Martin. Til at starte blev der holdt en lille introduktion, hvorefter vi skulle gennemgå vores grej til dagen efter, hvor vi skulle til Lerkenfeld å.
 
Så var der aftensmad, og derefter skulle vi have lektion i knudebinding. Jeg er desværre lidt fummelfingret, så knuder har jeg aldrig været god til, men jeg lærte da et par knuder så det var meget godt. Derefter var der en lektion i å fiskeri det var meget spændende fordi jeg aldrig havde prøvet det der å fiskeri før, da jeg normalt kun fisker i sø, der lærte jeg rigtig meget.
 
Resten af aftenen var der mulighed for at støbe blink eller binde fluer. Man kunne også slappe af men jeg var inde og støbe blink. Det var mega sjovt når man lige kom i gang, for der var altid hjælp hvis der var problemer. Og så var det i seng ca klokken 00.30 :))
 
 
Tirsdag: Morgenmad kl. 7.30. Derefter var der forberedelse til fisketuren ( Finde ens grej og gøre klar osv).  Og så skulle vi snakke lidt om genudsætning af fisk i åen, det havde jeg nogenlunde styr på. 
 
Og så skulle vi ellers bare ud at fiske. Vi blev delt ind i to hold, det ene hold blev sat af et godt stykke nede i forhold til os andre, der blev sat af lidt længere oppe. Der var nok ca 5-6 kilometer fra det første hold til andet hold. Og da vi så blev sat af blev vi også delt op i 3 hold. Jeg og en instruktør gik sammen fra en bro og et godt stykke opstrøms til et sted hvor fiskeretten ophører. Men men men: Ca 5 minutter efter vi begyndte at fiske på vores stræk var der fisk til mig. Det var i et sving hvor jeg havde lagt spinneren tæt på egen bred og ca 3 meter fra mig hugger der en havørred på ca 45 cm efter en kort fight på ca 1,5 minutter blev den sikkert håndlandet af instruktøren som jeg gik sammen med Det var så min første havørred og som sagt så havde jeg aldrig fisket havørred før så det var fedt at få en på sin første tur. Så fik vi taget lidt billeder af fisken. Jeg valgte at batte den fordi der skulle bruges en fisk til noget dissektion så det blev den. Normalt batter jeg aldrig fisk så det var bare en undtagelse at den skulle dø. Så gik vi videre og der skete ikke rigtig noget, vi fik kun to bækørreder på omkring 25 cm vil jeg tro. Vi gik helt op til det stræk vi ikke måtte fiske. Så skulle vi tilbage til vores camp og have pølser. Det gik bare ikke helt som det skulle, fordi vores alle sammens Niels Lynggård havde sagt der var en lighter til de der engangsgrill men der var ingen lighter, så der gik nok 45 minutter før vi fik ild,
så det var lidt sjovt. Derefter kunne vi fiske i lidt tid før vi skulle have noget biologi om føde til havørreden og alle de små dyr som nu lever i åen.  Så var der lidt mere fisketid hvor der ikke rigtig skete noget kun lidt små bækørreder, og så skulle vi hjem og have aftensmad.
 
Efter maden var der lektion i noget medefiskeri om alt fra både skaller til karper osv, det var meget spændende. Derefter skulle vi have haft noget put and take lektion men lige pludselig var der en som mente at vi skulle ud og lyse orm så der blev ingen put and take lektion. Så kom Tore Christian Svendsen og fortalte om big game fiskeri i Danmark efter tun. Det var sjovt at høre om, og man kunne også komme op og holde det tunge grej, som de bruger, når de fisker efter tun. 
 
Onsdag  Først blev vi delt i to hold. Det hold jeg kom på skulle først ind og binde fluer det havde jeg kun prøvet et par gange men det var et år siden så det var lidt udfordrende. Det skulle vi gøre i 1,5 time og så skulle vi ind og støbe blink. Det havde jeg prøvet mandag så det var fint 
 
Efter frokost skulle vi ud og øve nogle kast både med fluestang og spinnestang. Der blev vi også delt i to hold hvor det ene hold startede med spinnestangen og det andet hold startede med fluestangen. Der var lavet en ‘’forhindringsbane’’ med en masse ting som man skulle ramme.
 
Og så skulle vi ind og lære om fiskens anatomi og samtidig dissektion. Der brugte vi den havørred som jeg fangede dagen før. Det var meget spændende for ham som fortalte om det vidste rigtig meget om det, så der lærte jeg rigtig meget. Han skar den op og fortalte om alle tingene i den.
 
Derefter havde vi noget om digital fiskeri hvor vi hørte om steder hvor man kunne finde en vejrudsigt og hvad man kunne bruge de sociale medier til fx fiskegrupper på facebook, hvor man kan spørge om alt muligt.
 
Efter aftensmad kom fiskerikontrollen på besøg og skulle fortælle om hvad de lavede og hvad de gjorde når de kom ud til ulovlige situationer fx folk uden fiskekort og ulovligt garn, det var spændende 
 
Så havde vi om kystfiskeri det var også meget spændende fordi jeg aldrig har fisket kyst før, og vi fik rigtig meget at vide om hvordan man fisker effektivt på kysten og bundforhold, agn og fredninger.
 
Så var der igen frivilligt aften program hvor der var mulighed for at binde fluer og støbe blink. 
 Torsdag Efter morgenmaden skulle vi forberede os til kystturen med grej tjek, binding af nogle forfang osv. Så skulle vi til Mariager Fjord. Der skete ikke rigtig noget, forholdene var ret dårlige, og der blev kun fanget tre fisk på hele dagen. Efter middag valgte jeg sammen med to andre at fiske med orm, vi fik 4 gode hug men ingen fisk på land men det var mega hyggeligt selvom vi ikke fangede noget som helst. Lige  pludselig kom der nogle fra Danmarks sportsfiskerforbund og ville tage lidt billeder, og så skulle vi hjem igen. 
 
Efter aftensmaden havde vi endelig en lektion som handlede om søfiskeri som er min hjemmebane. Det var omkring hvor fiskene står henne, hvor en af instruktører havde tegnet en sø, og så skulle vi op og sætte et kryds hvor man tror en fisk ville stå henne. 
 
Derefter var det sidste gang der var frivilligt aften program, men jeg og 2 andre valgte at gøre klar til fisketuren dagen efter.
 
Fredag  Først skulle alle enkeltvis fra fiske 3 holde et oplæg om deres fiskeri fx hvad de fisker efter og hvordan de fisker. Det var meget spændende at høre om, fordi de havde planlagt det rigtig godt og havde rigtig meget at fortælle om.
 
Og så skulle vi på vores valgfrie fisketur hvor vi havde valget mellem å, kyst eller sø, Jeg valgte sø sammen med 2 andre som jeg var blevet rigtig gode venner med.
 
Den sø vi skulle til hed Rødding sø. Jeg havde glædet mig rigtig meget fordi min bror som havde gået på fiskelinien sidste år havde været derude og havde fået nogle fine fisk, så forventningerne var høje. 
 
Da vi så ankom skulle vi først lige fange lidt skaller som vi skulle bruge til agn. Så kunne vi endelig komme igang med det vi var kommet for.  Og kort sagt: Der skete ikke en skid de første timer, men da vi så havde fået frokost så spurgte en af instruktørerne, om vi ikke ville med rundt om søen, det ville vi da gerne. Efter ca en time uden der var sket noget kastede en af mine gode venner et godt kast lige forbi sivene og 2 sekunder efter springer en gedde fri af vandet og tager hans agn, og så står vi klar til at lande fisken. Det var dog kun en fisk på ca 62 cm. Så fik vi taget lidt billeder og fik sat fisken nænsomt ud igen hvor vi havde en lille time tilbage og så var vi alle glade fordi det var den eneste fisk som var blevet fanget under hele turen. Især fordi vi fra fiske 1 havde en konkurrence mod dem fra fiske 2 og 3 hvor taberen skulle lave armbøjninger foran alle de andre om aftenen. Så var
den dag ligesom reddet og så skulle vi hjem igen efter en ikke så god dag som alligevel endte godt.
 
Efter aftensmaden skulle vi have en lille test hvor vi var blevet truet med at hvis vi ikke svarede rigtigt skulle vi gå om næste år, så man nåede lige at blive nervøs inden man fik at vide det bare var for sjov. Også havde vi en evaluering af hvordan vi syntes det havde været.
 
Og så var det tid til en fællesafslutning hvor vi fik besøg af Michael Jensen som holdt et foredrag om sit fiskeri gennem hele sit liv både med flue og spin. Han havde en masse spændende ting at fortælle, han har bla skrevet bøger og har sin egen youtube kanal som jeg helt klart synes man skal gå ind og kigge på fordi han laver nogle rigtig fede videoer omkring sit fiskeri men også fluebinding osv.
 
Lørdag  Hjemrejse og lidt kedelig dag fordi man skulle hjem igen og sige farvel til sine gode nye kammerater.
 
 
 Så i alt har det været en rigtig fed uge, faktisk den bedste efterårs ferie i hele mit liv. Jeg har fået en masse nye venskaber, og fået en masse ny viden 
 
Å turen blev da til min første havørred, og 4 bækørreder.

Ovnstrup Bæk kap. 2:

Man kan aldrig være HELT sikker. I sidste uge troede vi, at næste årgang yngel i Ovnstrup Bæk var sikret. I går var vi to mand på tur langs den nederste del af Tøsbæk og Ovnstrup Bæk. Vi fjernede lidt af hvert, som på sigt kunne hæmme trafikken for havørrederne. Ovnstrup Bæk gemte på en af de store overraskelser. Fem elletræer, som før stod på den skrå brink, var nu blevet så tunge, at de i fællesskab havde revet rodklump og brink med ned i strømrenden. Her havde de over tid samlet så meget drivgods, at der nu var en ”bæverdæmning” næsten en meter høj og tre meter lang. Her ville ingen gydefisk slippe forbi. Men NU tror vi, at der er fri bane op til gydebankern

Sølvi med hans første gedde. Der er gang i Ungdomsfiskeklubben ved Voer Å. Kontakt formand Nicolaj, hvis du også vil være med. Næste tur er Molefiskeri den 10. november i Frederikshavn.

NÆSTE ÅRGANG YNGEL I OVNSTRUP BÆK SIKRET

Ved bestandsanalyserne blev Ovnstrup Bæk vurderet til en produktion på 1000-1500 halvårsfisk, som alle stammer fra gydebanker på de første 300 m nedstrøms Brøndenvej. Da vi kiggede efter gydninger sidste vinter, bemærkede vi at passagen flere steder var noget ”mistænkelig”. Derfor rykkede vi ud 4 mand og regnede med at være færdige på en time eller to, så vi kunne fortsætte et andet sted. Men nej – det tog os 5 timer at fjerne 4-5 100 % spærringer. Den ene af dem var den måske største i vandplejens historie. Vi klarede også adskillige mindre spærringer, som kunne blive alvorlige om et år eller to. Og så havde vi fået tilpas med motion for dén dag.

Havørredkonkurrencen veloverstået

Vellykket Havørred konkurrence er overstået.
40 deltog og der blev indvejet 7 havørreder
1: jens Simmer 58 cm og 2.18 kg
2: Allan Jensen. 60 cm 2,14 kg
3:Mads Christensen 54,5 cm 1,52 kg

9 junior deltog med konkurrence i Søparken
Og de havde 2 gode dage med overnatning
Tak til Nicolai for godt arbejde

Lindhardt stod for maden. En fiskers livret stegte pølser( de store) m tilbehør

Tak til alle der delto

 

Familiefiskedagen 2019 blev velbesøgt

Lørdag den 25. maj blev den traditionsrige familiefiskedag afholdt i Dybvad Søpark. Vejrguderne viste sig fra den positive side og det lokkede mange mennesker til søen. Medeklubben Skallen stillede op med agn, gode råd og fiskestænger, som kunne lånes kvit og frit. Der blev fisket til den store guldmedalje og i alt 492 fisk fordelt på 4 arter blev registreret. Skallerne var i overtal, men der blev fanget både ål, aborre og hele 9 gedder til trods for at relativt få deltagere kastede sig ud i dette fiskeri.

 

Skalle:

 

1.       Oswald Nielsen, 29 cm

2.       Elias Mejer, 24 cm

3.       Patrick Kammer Nielsen, 23 cm

 

Aborre:

1.       Rasmus Calundan, 26 cm

2.      Andreas Svendsen, 19 cm

 

Gedde:

1.       Kim Frandsen, 84 cm

2.       Pelle Frandsen, 76 cm

3.       Niels Svenningsen, 70 cm

 

Familiekonkurrence:

1.       Familien Christiansen, 119 fisk

2.       Familien Holm-Christiansen, 93 fisk

3.       Familien Nielsen, 63 fisk

Åens dag afholdt

Stor tak til alle medlemmer der gav en hånd med i går til "Åens dag" 😀.
Vi fik lavet alt det vi havde håbet på og mere til.
Stor spang over Pulsbæk reetableret. Ny ekstra skiltning langs åen med færdselsregler fra Voerså og til Østervrå👍
Vores bordbænkesæt frisket op med maling og trimning diverse steder med buskryddere.
Beskæring og oprydning i Søparken😀
Dagen sluttede som vanlig med alle deltagere fik hvad de kunne spise i Søparken i Dybvad
Knæk og bræk i

FAMILIEFISKEDAGEN 2019

 

Lørdag den 25. maj 2019 afholdes den årlige familiefiskedag i Dybvad Søpark. Arrangementet afholdes fra kl. 9-14 og tilmelding er ikke nødvendig. Man tager bare hele familien med og møder bare op i Søparken med madpakker og fiskestænger til en hyggelig dag ved søens bred.

Fiskeklubben Skallen stiller igen i år op med gratis udlån af grej og agn. De har gode råd og stor ekspertise indenfor medefiskeri. Der er præmie for største skalle, gedde og aborre, samt i familiekonkurrencen.

Dette er fiskeri alle kan være med til og med god chance for at fange fisk, så tag med på fisketur!

Vel mødt.

MVH Bestyrelsen

GYDESÆSONEN 2018-19 29/1-2019

Lige efter nytår begyndte vi at tælle gydninger med blandede forventninger. Det dårlige sommerfiskeri kunne f.eks. betyde, at flere tidlige opgængere ville overleve frem til gydningen, ligesom den tørre sommer kunne få flere fisk til at gå sent op og dermed undgå vores snyd og bedrag. På den anden side hørte vi, at de andre foreninger havde mere end svært ved at elfiske mange nok moderfisk, så den sene opgang var måske ikke noget at skrive hjem om. Det var de negative forventninger som holdt stik. Alt i alt fandt vi 20 % færre gydninger end sidste år. Tendensen er vist landsdækkende. I Lindenborg Å, som har været selv-reproducerende i mange år, var der 25 % færre. Vores 562 gydninger er måske ”slet ikke så ringe endda”. Tilbagegangen er meget ulige fordelt. Vores bedste bæk Nymølle holder med godt 150 gydninger heldigvis samme niveau som sidste år. Også de flotte gydebanker ved Hammerværket er på niveau med sidste år, ligesom Ovnstrup, Kvisselholt og Rattisodde Bæk. Tranget Bæk, Bybækken og Pulsbæk ligger på under det halve; de fleste andre bække et sted imellem. Også perioden for gydning er vidt forskellig. Generelt går fiskene op i de små bække under og lige efter en god regn med flom. I denne sæson var der flom den 11.-15. november, 29. november-11. december og igen lige før jul, den 20.-24. december. I Bredmose Bæk var gydningen jævnt fordelt over hele sæsonen. I Nymølle Bæk og Bybækken var den stort set overstået efter de to første flomme, og på samme tidspunkt var der ikke én gydning i Pulsbæk og Kvisselholt Bæk, kun 2 i Bollebæk og 3 i Tranget Bæk. Flere af disse bække travede vi igennem efter anden flom uden at finde sikre tegn på, at der var opstået alvorlige spærringer i løbet af gydesæsonen. Kun fiskene ved hvorfor de opfører sig som de gør.

Til slut lidt solstråler. Albæk ved Præstbro: For første gang i vandplejens historie har gydefisk (3 stk.) møvet sig igennem de 1,7 km stærkt sammengroet bæk fra Kringelhedevej op til det prima gydegrus nedstrøms Donstedvej ved Albæk Kirke, og bækkens nye gydebanke nedstrøms Kringelhedevej fik også besøg. Højbæk: Her brugte vi umanerligt mange timer på at rydde op i 2017, og i denne sæson har gydefiskene (4 stk.) bevist, at de kan og vil gå gennem røret under Flauenskjoldvej, selv om det ligger mistænkeligt dybt og er stærkt sandfyldt. Det skal tilføjes, at vores oprydning efterhånden har sænket vandstanden ved begge ender af røret med knap 60 cm. Øvre Voer Å/Sæsing Bæk ved Askebjergvej syd for Sæsing: her udlagde Hjørring Kommune 100 tons sten og grus under Vandplan-1, og i denne sæson fandt vi 22 gydninger mod kun halvt så mange de to foregående år. Venlig hilsen Jørgen R-V. PS: de to fotos viser dels en af de største gydebanker ved Hammerværket, dels en af de allermindste højt oppe i Elbæk.

Lindy inspicerer gydebanker i Nymølle Bæk. Efter optælling er man nået frem til ikke færre end 150 gydegravninger i den produktive bæk, hvilket er på niveau med sidste år.
Foto: Niels Kondrup

Ved vejs ende i Tranget Bæk.

I 2014 under Vandplan-1 fjernede Brønderslev Kommune en spærring nede på Trangetvej, og siden har et støt stigende antal gydefisk fundet vej op i Tranget Bæk til gydepladserne, som stor set kun findes opstrøms Storskovvej. I takt med dette har vandplejen ryddet diverse ”bæverdæmninger” og andre forhindringer etapevis opad, så at fiskene reelt også kunne fordele gydningerne længere og længere op. Den 17. oktober i år nåede vi til vejs ende med Tranget Bæk. Fire mand brugte en formiddag på at rydde opstrøms Stenbakkevej. Et par stræk (heldigvis kun korte) var helt sammengroet af den seje slyngplante Bittersød Natskygge, det mest trælse vi overhovedet knokler med i bækkene. Vildtvoksende pilekrat var der også en del af, og længere oppe en masse gamle væltede træer. Men det var umagen værd. Der er gode stræk med prima gydegrus, rigeligt med skjul i sving og små høller, vandplanter sørger for endnu mere skjul, og der er masser af guf til de små ørreder. Med ømme rygge efter tre timer blev vi enige om, at nu blev bækken for lille til at fortsætte, og vi var NÆSTEN ikke påvirkede af, at bækken helt forsvandt under væltede træer på de næste 50 m. I alt blev bækken forlænget med 350 m fornemt ørredvand – jeg forventer en årlig produktion på mellem 350 og 500 halvårsfisk alene her. Mvh Jørgen R-V.

”Motorsavsmassakren 3” i Nymølle Bæk.

Motorsavsmassakren 1 og 2 blev optaget højt oppe i Nymølle Bæk i 2015 og 2016 og anmeldt i vort hedengangne blad. Hvert år siden 2015 har 2-mands holdet som gennemgik bækken fra Nr. Hytten til Brøndenvej beklaget sig over, at de skulle fjerne mange ”bæverdæmninger”, samme steder år efter år. For at slippe for mere piveri bestemte vi os derfor til at optage 3-eren i år, lige inden jagtsæsonen går ind. Fire filmstjerner klædt ud som hardcore vandplejere og drabeligt bevæbnet  med 2 motorsave, stort og skarpt ørnenæb og nyspidset greb gik til angreb på et stort antal transformers i skikkelse af diverse væltede træstammer og tykke grene. Transformers bløder ikke ved parteringen de producerede savsmuld til en hel cirkusarena. Efter 3½ time og næsten uskadte kunne actørerne erklære fjenden for nedkæmpet, mens de i solen, ved kaffen og fredagsbasserne, overvejede locationen for 4-eren. (Manus: Jørgen R-V; stillfotos Bøgsted) 

Onsdag blev Elbækken 1½ km længere

 

Elbækken starter som ørredvand med to grene. Den østlige fra Vrængmosen har ca. 800 m fint gydevand, og den har vi haft styr på i flere år. Den vestlige gren er ca. 1,5 km lang fra Oustrup Mølle og ned til sammenløbet. Dette stykke så vi for første gang, da vi talte gydninger i vinter, og da kom Lindy og Bjerre tilbage med store blanke øjne. For det første havde de talt ca. 20 gydninger på et kort stykke opstrøms sammenløbet, og for det andet havde de set de største ”bæverdæmninger” nogen sinde, og der var adskillige andre grimme spærringer, og bortset fra det var der potentiale til en rigtig flot gydebæk. Det gjorde vi noget ved onsdag den 19. september. Da mødte 7 mand bevæbnet med kædesave, ørnenæbosv øverst på Vrængmosevej, gik langs den østlige gren ned til sammenløbet og begyndte at arbejde sig op langs den vestlige gren. Den første spærring var ganske rigtigt meget høj – den nåede Poul Erik til armhulerne. Den næste halve snesaf slagsen var knap så høje. Derudover fjernede vi adskillige forhindringer i de lavere rangklasser og trimmede rødder på elletræer, hvor de gjorde bækken så smal, at der hurtigt vil samles nye spærringer. Enkelte steder har bækken selv lavet omløb ved en gammel spærring – her nøjes vi med at rydde den ene del for at holde vandet samlet. Efter 4 timer var vi færdige – tyren på det sidste stykke lod sig heldigvis ikke se. Nu har gydefiskene adgang til nye 1½ km skovbæk i naturtilstand, med masser af prima gydegrus, masser af sving og slyngninger, masser af skjul og masser af insetklarver og ferskvandstanglopper (gammarus). På dette stykke kan der vokse mindst 1500 halvårsfisk op ud over dem, som Elbækken i øvrigt producerer – glæd jer til at fange nogen af dem om 4-5 år. 

Havørred konkurrence 2018
1 præmie. Tommy Møller Gregersen havørred 4,75 kg 77 cm
2 præmie Troels Storm. Havørred 4 kg 69 cm
3 præmie Lars Libak. Havørred 1,97 kg 57 cm

Tak for en god dag

Husk havørredkonkurrencen!

Åen står klar til sæsonstart

Åens Dag blev i dag afviklet i et pragtfuld vejr.  Stor tak til de medlemmer der gav en stor hånd med i dag! Uden jer havde vi ikke nået alle de opgaver med spange og skiltning m.m.
Knæk og bræk

MVH Leif og Henrik

Stemningsbillede fra familiefiskedagen. Tak til Niels for billeder.

Gydesæsonen 2017-18

I denne sæson startede optællingen af gydegravninger 2. nytårsdag og sluttede 23. januar. Otte personer deltog i arbejdet – vi håber at flere vil involvere sig fremover. Det er nu 3. sæson, hvor vi gennemgår et større antal bække; i år 21 stk. Når vi sammenligner denne sæson med de to tidligere, kan vi naturligvis kun sammenligne med de bække, der er blevet optalt alle tre år. På dette grundlag får vi en middelgod gydesæson, som for sammenligningens skyld kan sættes til 100 %. Den ligger under sæsonen 2016-17 (18 % under), men over sæsonen 2015-16 (11 % over). Tendensen er jævnt fordelt over næsten alle bækkene, og vi må bare tage det som et resultat af naturens udsving. Ingen af de optalte bække kommer til at lide under mangel på yngel til foråret. Af positive ting kan fremhæves fire. Højbæk kvitterede for det store arbejde med oprydning sidste sommer med 4 gydninger – så er vi i gang!!! Elbækken havde ingen fald i antal gydninger – det kan siges at være en ”relativ fremgang”. Her er bestanden på vej op igen, efter at adgangen var spærret i adskillige år frem til og med sæsonen 2014-15. Tranget Bæk har som den eneste en pæn stor stigning i antal gydninger, 45 mod 36 foregående sæson – også her er bestanden på vej op, efter at Vandplan-1 og foreningens eget arbejde har åbnet for adgangen til en masse godt gydevand. Rosinen i pølseenden: Vi har for første gang gennemgået hele Volsted Bæk – den der løber i åen over for den gamle grødeplads ved Blåkilde. Vi er meget glade for det vi så. Dels er der kun ganske lidt med træer og buske langs bækken, så den kræver ikke meget arbejde for at vedligeholde adgangen. Og dels fandt vi 68 gydninger – det rækker til en plads i top-3 af vore gydebække. Med dem kom vi op på i alt 701 registrerede gydninger. Venlig hilsen fra Jørgen R-V.

FAMILIEFISKEDAG 2018

 

Familiefiskedagen/lystfiskeriets dag afholdes i Dybvad Søpark den 20. maj. kl. 9-14.

 

Alle interesserede er velkomne i Søparken i Dybvad til en hyggelig dag med fiskeri og hygge.

Medeklubben Skallen kigger igen forbi og er behjælpelige med lån af stænger og madding, samt gode tips til at få en fisk på krogen.

 

Der er præmie til største gedde, skalle og aborre, samt i familiekonkurrencen. Tilmelding er ikke nødvendig. Man møder bare op på dagen og arrangementet er gratis.

 

Vel mødt!

MVH Aktivitetsudvalget

NY GYDEBANKE I ALBÆKKEN

Albækken starter vest for Albæk Kirke med et stykke udmærket gydegrus, som fiskene desværre ikke finder op til, fordi det næste lange stykke ned til Kringelhedevej lige øst for Præstbro er meget sammengroet. Efter Kringelhedevej er bækken også sammengroet på et kort stykke, men langs haven til ejendommen Østerbroen er der skygge fra høje træer og derfor ingen vandplanter. Her er der også et godt fald og frisk strøm – lige et sted for en gydebanke. Det fik vi godkendelse til sidste år, men engen øst for bækken blev aldrig så tør, at man kunne køre grus hen over den uden at splitte det hele ad. Den lange frostperiode i sidste del af februar var godt for noget. Nu kunne både grusbil og rendegraver køre på frostskorpen, så det var bare med at komme i gang, da der blev meldt tøvejr om nogle dage. DTU-Aqua var hurtig til at behandle ansøgningen om penge, HP Grus leverede grus og marksten med dags varsel, og Flauenskjold Maskinstation kom med rendegraveren dagen efter, hvor 6 vandplejere mødte frem med skovle og river. Hen på eftermiddagen, hvor tøvejret så småt satte ind, kunne vandplejerne rette ryggen ved den flotteste gydebanke vi har lavet i nyere tid. Lodsejeren glæder sig til at se gydefisk næste vinter, og alle vi andre kan glæde os til at fange de første opgangsfisk fra denne banke om 4-5 år. JRV

REDNINGSAKTION I GYDESÆSONEN

 

Bollebæk og dens sidegren Skelbæk løber begge under Flauenskjoldvej et par km syd for Brønden. Sidste år havde de tilsammen besøg af 47 gydefisk. I år var der pr. 4. december endnu ikke en eneste gydning. I andre bække har gydningen længe været i fuld gang, hjulpet godt på vej af den megen regn. Så selv om vi normalt ikke rydder op i bækkene efter 1. november, så besluttede vi at gå igennem et langt stykke af Bollebækken fra der hvor gydegruset slutter og ned til Avnkødt Bro på Lykkesholmvej. Her er der en lille gydebanke, som har været i brug i år – så er vi jo sikre på, at der er ”hul igennem” fra denne gydebanke og ned til åen. Vi fandt og fjernede fem spærringer. De tre var kraftige ”bæverdæmninger”, hvor store nedblæste grene eller væltede træer havde samlet drivgods, så der var høje opstuvninger. De to andre var dannet af gamle, glemte, delvist sammenfaldne kreaturbroer af betonrør, hvor rørenes indgang var helt stoppet af grene og kviste. Efter oprensning faldt vandstanden på opstrøms siden af rørene med op mod en halv meter. Nu er der midlertidig god passage op til gydepladserne resten af sæsonen, og så tager vi en generaloprydning af stykket næste efterår. Men uden dagens redningsaktion havde vi nok mistet stort set hele årgangen af yngel i disse to bække. Jørgen R-V

Den 2. november blev Tranget Bæk længere.

 

Den 2. november blev Tranget Bæk længere. Ikke sådan, at Danmarkskortet skal tegnes om, men som gydebæk blev den 400 kvalitetsmeter længere. I den årle morgen mødtes fire vandplejere for at løse to opgaver. Den ene var en rutinemæssig gennemgang for at sikre fortsat fri passage på de 1000 m, hvor vi lavede general-oprydning sidste år. Den anden var at forlænge det stykke, fiskene har nem adgang til. Første opgave gik nemmest og hurtigst. Anden opgave blev en kamp for hver meter. Lodsejeren, som er født på de kanter, husker fra sin drengetid strækningen som en lysåben eng med orkideer på skrænterne og med ”store fisk” i december. Nu er det længe siden man holdt op med at græsse ungkvæg her, og  så blev det marginaljord og groede fuldstændig til i en urskov af pile- og ellekrat. Strækningen var kampen værd. På mindst 300 m ligger der det fineste gydegrus, og resten kommer med, når aflejret sand bliver skyllet væk ved de temmelig mange små og store spærringer, som vi fjernede. Lige nu har bækken dermed 1400 m næsten uafbrudt gydegrus, plus adskillige pletter med godt grus på de 1700 m herfra og ned til Storskovvej. Efter den store spærring på Trangetvej blev fjernet under Vandplan-1, er Tranget Bæk nu stærkt på vej mod top-3 af gydebække i Voer Å systemet J. Venlig hilsen Jørgen R-V

GYDESÆSONEN ER STARTET – VANDPLEJEN FORTSÆTTER

Fredag den 27. var tre vandplejere på fitness- og styrketræningstur for at sikre passage i Tøsbækken og Ovnstrup Bæk. Som sædvanligt fandt og fjernede vi en del kritiske spærringer. Nogle af dem under opbygning uden lige nu at være svære at passere. Andre så allerede nu ud til at være helt umulige at passere for gydefiskene, i hvert fald ved dagens vandstand. På brinkerne kunne vi tydeligt se, at vandet havde været 30-40 cm højere oppe for nylig. Det giver fiskene bedre muligheder - og dem udnytter de. Langt oppe i Tøsbækken fandt vi en halv snes friske gydninger, og vi så to havørreder – resten af den halve snes er nok allerede tilbage i åen som nedgængere. I Ovnstrup Bæk var der en enkelt gydning opstrøms den spærring, som ses på fotos. I Nymølle Bæk blev der også set enkelte gydninger dagen før. Det er usædvanligt med så mange gydninger i oktober. Det må være den megen regn der sætter fart i sagerne – sidste efterår var jo meget tørt, og da kom der først rigtig gang i gydningen et godt stykke ind i november. Venlig hilsen Jørgen R-V

Førstehjælp til gydebanke i Tøsbæk

I efteråret 2014 lavede Vandplejegruppen en smuk gydebanke i Tøsbækken hos Mette og Søren på Skævevej 119. To uger efter kom der en mega-flom, som mange endnu husker. Den rev en spang løs, som lagde sig på tværs af strømmen midt for gydebanken. Resultat: en kæmpe udskridning i den ene brink (højre side på fotos), så alt vandet løb uden om gydegruset på den nederste halvdel. Ved den rutinemæssige gennemgang sidste efterår fik to vandplejere en god ide: De fik fastgjort nogle gamle vanddrukne stammer i bækken, så det meste vand igen blev dirigeret hen over gydegruset, og ved flom i bækken blev der efterhånden aflejret en del sand ind mod brinken. Vådt træ har dog en begrænset levetid, så da formand Nicolai en dag ringede, at han havde nogle marksten til overs i sin have, fik vi endnu en god ide. Nu ligger stenene som en lillebror til Den Store Kinesiske Mur der hvor brinken oprindelig var. På sigt vil der igen komme en ny, lav, græsklædt brink til erstatning for den gamle.  (Tekst: Jørgen R-V, fotos Niels Kondrup)

MOTORSAVSMASSAKREN I HØJBÆK

I sidste nummer af bladet blev berettet om flere indsatser for at renovere Højbækken. Nu er der også ryddet op i den sidste km med utroligt mange store elletræer. Syv vandplejere, to motorsave og flere håndsave og ørnenæb blev en tidlig morgen delt i to hold, som startede i hver sin ende af stykket. Motorsavene larmede stort set uafbrudt med de tykkeste stammer og grene. Hjælpetropperne klarede mere stilfærdigt de tynde emner og langede alt op på brinkerne. Efter fire timers meget effektiv fitness-træning mødtes de to hold på midten, og så kunne vi endnu engang glæde os over kaffe, basser og et flot stykke bæk, som ugen efter blev podet godt og grundigt med halvårsfisk. Nu venter vi spændt på de første gydninger. Jørgen R-V.